A hálózati és az IT Security megoldások szakértője

A hálózati és az IT Security megoldások szakértője

A home office informatikai veszélyei

Panor Informatika Zrt.  - 2023-05-02T103309.812.png

A COVID-19 kirobbanása óta a távmunka elfogadottá vált a különböző méretű és típusú vállalatok körében, sőt az alkalmazottak részéről mondhatni már elvárttá vált a hibrid munkavégzés biztosítása. A home office-t azonban nem csak a munkavállalók, a kiberbűnözők is kedvelik!

A vállalatok jelentős része 2020 márciusában vezette be a home office-t, esetleg bővítette azon napok számát, amikor otthonról is végezhető a munka. Ezzel egyidejűleg azonban a kiberbűnözők is akcióba léptek. 

Az INTERPOL elemzése arra világított rá, hogy a távmunka terjedésével jelentősen megnőtt a hackerek által célba vett szervezetek száma. 2020 januárja és áprilisa között 48 ezer rosszindulatú URL-t, 907 ezer spam-üzenetet és 737 rosszindulatú szoftveres incidenst észleltek a COVID-hoz kapcsolódóan. Ez a tendencia azóta sem változott, sőt a kiberbűnözők egyre ravaszabb módszereket eszelnek ki a digitális eszközök megtámadására. 

A hackerek számára új utak nyíltak a távmunkának köszönhetően. Hiába a médiából egyre hangosabban harsogó rémtörténetek, sok szervezet továbbra sem alkalmazza az IT security-ben rejlő lehetőségeket. Pedig igenis van mitől félni! Az otthoni munkavégzés a valaha volt legnagyobb kiberbiztonsági fenyegetésnek tekinthető. 

Panor Informatika Zrt.  - 2023-05-02T124947.431.png

A legfőbb biztonsági kockázatok a home office során 

A munkavállalókat számos kiberbiztonsági veszély fenyegeti az otthoni munkavégzés közben. Összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kockázatokat.

Veszélyes Wi-Fi

A vállalati Wi-Fi hálózatok rendszerint biztonságosak, hiszen tűzfal védi őket, amelyek figyelik és blokkolják a rosszindulatú adatforgalmat. 

Az otthonról bejelentkező kollégák azonban általában nem biztonságos Wi-Fi hálózatokról csatlakoznak be a vállalati rendszerekbe. Az emberek többsége ugyanis csak nagyon ritkán, esetleg soha nem frissíti otthoni routere vírusirtó szoftverét. Így semmi sem szab gátat a munkavégzés közben az adatszivárgásnak. 

Személyes eszközök

A távmunka legjelentősebb biztonsági kockázatának a személyes eszközök számítanak – pl. telefon, táblagép, számítógép, laptop, nyomtató. Ezek a készülékek szinte soha nem rendelkeznek ugyanolyan biztonsági szinttel, mint a vállalati eszközök. Például az otthoni nyomtatóknak olyan biztonsági rései lehetnek, amelyek a hackerek számára egyenesen zöld utat jelentenek. 

Panor Informatika Zrt.  - 2023-05-02T125312.445.png

Alacsonyabb szintű tűzfal védelem

A home office terjedésével már nemcsak az irodát kell tűzfal mögé zárni, hanem professzionális védelmet kell létrehozni az otthonról dolgozók számára is, akik eszközei jellemzően alacsonyabb szintű tűzfal védelemmel vannak ellátva. A VPN hálózat biztonsági szintjét növelni szükséges, egyfajta zárt, titkosított csatornát kell létrehozni. A tűzfalak következő generációja már képes a többfelé osztott csapatok hálózatbiztonsági igényeit is kielégíteni. 

A felmerülő kockázatok csökkenthetők!

A rizikó igen nagy, azonban ez nem azt jelenti, hogy a biztonságos home office kivitelezhetetlen. 

Az első védelmi vonalat a szervezetek alkalmazottai jelentik az otthoni munkavégzéssel kapcsolatos biztonsági fenyegetések megelőzésében. Ezért a munkáltatóknak képzést kell biztosítaniuk, hogy a kollégák tisztában legyenek az őket fenyegető veszélyekkel és a kibertámadások lehetséges jeleivel. 

A kollégák felkészítése mellett természetesen elengedhetetlen a megfelelő technikai, IT security háttér és támogatás is. Gondolunk ezalatt a biztonságos otthoni hálózatépítésre, a vírusirtó szoftverekre, az internetbiztonsági programokra, az erős jelszavakra, illetve a megfelelő e-mail biztonságra. 

Hogyan segíthet a PANOR?

A PANOR a világ vezető gyártóinak kiberbiztonsági megoldásaival segíti a szervezeteket olyan rendszerek kiépítésében, melyek hatékonyan és gazdaságosan támogatják üzletmenetüket a biztonságos távmunka lehetővé tételében. Eszköztárunkban csakis korszerű megoldások szerepelnek, melyek a lehető legnagyobb biztonságot garantálják. 

Kifejezetten a veszélytelen távmunka biztosításáért létrehozott szolgáltatásunk, a hálózatbiztonsági kockázatfelmérés által felkutatjuk a vállalatok gyenge pontjait, és megoldásokat dolgozunk ki ezekre. 

Töltse ki alábbi űrlapunkat, és beszéljünk a részletekről!

LinkedIn
Érdeklődés * 
Név * 
Email * 
Telefon  
Üzenet  

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: 

Görgess