A hálózati és az IT Security megoldások szakértője

A hálózati és az IT Security megoldások szakértője

A home office kihívás elé állította a cégek IT részlegét

kep1.jpgFriss kutatás mutat rá, hogy a magyar vállalatok informatikai részlegüket főként új eszközök, szoftverek beszerzésével bővítenék. Ez a fejlesztési irány leginkább a hirtelen megváltozott munkarendnek, a távmunkának tulajdonítható. A felmérés arra is rávilágított, hogy a cégek az IT biztonságra még mindig nem fókuszálnak eléggé.

Laptop, telefon, vállalatirányítási rendszer vásárlásával, alapvető hálózatfejlesztéssel bővítenék infrastruktúrájukat, informatikai felszereltségüket a magyar vállalkozások. Mindezektől pedig a munka és a kommunikáció hatékonyabbá, gyorsabbá válását várják. Ezek a legfőbb megállapításai annak a telefonos közvélemény-kutatásnak, aminek kérdéseit 107 cég- és IT vezető válaszolta meg.

A biztonsági rendszerek fejlesztése ismét a háttérbe szorult

A megkérdezettek csupán 17%-a emelte ki, hogy cégükben az IT security korszerűsítése tervben van. Ez az arány aggasztó, ugyanis Kalmár István, a Panor Informatika Zrt. szakembere elmondta, naponta több mint 200 000 új vírus jelenik meg, a védelmi rendszerek áttörésére és a kártevő elrejtésére szolgáló technikák pedig egyre finomodnak. A maximális biztonság érdekében az informatikai rendszerek folyamatos fejlesztés alatt kell, hogy álljanak.

kep2.jpg

Az IT security elhanyagolása komoly kockázattal jár

Előfordulhat, hogy elvesznek a cég azon adatai, amelyekből napi szinten dolgoznak. Ez egy gyártóüzemnél több napi leállást is eredményezhet. Mindez akár milliárdos veszteségeket is generálhat.

Megfelelő IT biztonsági rendszer nélkül értékes, bizalmas információk kerülhetnek cégen kívülre, ami negatív hatást gyakorol a vállalat megítélésére. A partnerek adatainak kikerülése miatt pedig akár kártérítési eljárás is indulhat.

A vállalatoknak muszáj megerősíteniük az IT rendszerek biztonságát, a szervezet személyes, érzékeny adatainak védelme érdekében. Ezt indokolja, hogy az adatszivárgással járó incidensek exponenciális növekedésnek indultak, a strukturálatlan adatok burjánzanak, illetve szabályozó rendelkezések jelentek meg – például a GDPR – amelyeknek kötelező eleget tenni.

kep3.jpg

Mi az oka a veszélyek növekedésének?

A céges hálózatok az alkalmazott távmunka miatt jobban ki vannak téve a támadásoknak, mint eddig bármikor.

  • A munkavállalók a vállalat erőforrásait saját, otthoni eszközeikről érik el, amely nem rendelkezik megfelelő beállításokkal, és nincsenek telepítve rá a végpontvédelmi szoftverek.
  • A céges eszközöket a családtagok is használják.
  • Nincs kontrollálva, hogy a távmunkát végzők milyen URL-eket tudnak megnyitni.
  • A munkavállalók olyan kollaborációs szoftvereket használnak, melyeken keresztül illetéktelenek hozzáférhetnek a céges IT rendszerhez.
  • A munkavállalók ugyanazt a jelszót használják a céges és a privát rendszerekben is.

Az egyre gyakoribb és furfangosabban kidolgozott fenyegetések titkosíthatják a bizalmas dokumentumokat és váltságdíjat követelhetnek értük, vagy egyszerűen összegyűjthetik a kényes adatokat, akár ipari kémkedés céljából.

Ennek ellenére a válaszadóknak mindössze 17%-a nyilatkozta azt, hogy informatikai részlegük folyamatos fejlesztés alatt áll.

Kalmár István kiemelte: az informatikai veszélyek, illetve szabályozások miatt a cégeknek muszáj új megoldásokat bevezetniük annak érdekében, hogy a végpontvédelmet, illetve a valós idejű adatbiztonságot garantálni tudják, mind a távmunka, mind az iroda működtetése során. A szakember hozzátette: a Panor Informatika Zrt. a hálózati és IT security megoldások szakértőjeként azon dolgozik, hogy megbízható rendszereket építsenek ki, aminek hatására a vállalkozások informatikai biztonsága és működési hatékonysága növelhető.

LinkedIn
Érdeklődés * 
Név * 
Email * 
Telefon  
Üzenet  

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: 

Görgess