A hálózati és az IT Security megoldások szakértője

A hálózati és az IT Security megoldások szakértője

A legújabb fejlemények az IT biztonság terén: kiberbiztonsági trendek és előrejelzések

Panor Informatika Zrt.  - 2023-07-19T135731.437.png

Évről évre egyre magasabb szintet ér el a digitális eszközöktől való függőségünk. A digitalizáció életünk szinte minden területére kiterjed: jelen van az oktatásban, a munkahelyeken, hatással van az emberek szabadidejére és a kapcsolatkora is. Az online térre ma már a társadalom, illetve az emberi fejlődés alappilléreként tekintünk. Rengeteg előremutató és pozitív hatása mellett azonban kockázatokat is rejt magában. Az online világ térhódításával egyidejűleg ugyanis a kiberbűnözők is egyre fenyegetőbb módszereket fejlesztenek ki. 

Az IT security területén folyamatosan történnek fejlemények, változások, számos új kiberbiztonsági trend jelent meg az elmúlt időszakban. Az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb irányvonalakat és előrejelzéseket. 

Erősödő adatvédelmi és adatbiztonsági szabályozás

Az adatvédelem és adatbiztonság területén egyre szigorúbb szabályozások és jogszabályok jelennek meg világszerte, az egyre gyakrabban és egyre nagyobb károkat okozó kibertámadások miatt. Az EU általános adatvédelmi rendelete (GDPR) például jelentős hatást gyakorolt az adatvédelmi gyakorlatokra, de más országok is hasonló szabályozásokat vezetnek be.

Fokozódó kockázatok az IoT (Internet of Things) területén

Panor Informatika Zrt.  - 2023-07-19T151137.504.png

Az IoT alatt azokat a mindennapokban használt eszközöket értjük (pl. autók, pénztárgépek, háztartási gépek), amelyek az interneten keresztül is elérhetőek, és képesek egymással akár önállóan is kommunikálni. 

Az IoT eszközök száma folyamatosan növekszik, és ezáltal nő a kiberbiztonsági kockázat is. A rosszul biztosított vagy sérülékeny IoT eszközök könnyű célpontok lehetnek a támadók számára, akik kihasználhatják azokat a hálózatokhoz való hozzáférés megszerzésére vagy adatok lopására. 

Növekvő számú és egyre összetettebb kibertámadások 

A kiberbűnözők folyamatosan fejlesztik támadási módszereiket, egyre összetettebb és célzottabb támadásokat hajtanak végre. A zsarolóvírusok, a malware támadások és a távoli hozzáférést lehetővé tevő sérülékenységek kihasználása csak néhány példa a gyakori támadási módszerekre.

Mesterséges intelligencia és gépi tanulás alkalmazása 

Az AI és a gépi tanulás alkalmazása egyre erőteljesebben jelen lévő terület az IT biztonságban. Az adatok elemzésével és a viselkedési mintázatok felismerésével az AI-alapú megoldások segítenek az azonosításban és a támadások korai észlelésében. De persze az AI előnyeit nem csak az IT security szakértői, a kiberbűnözők is előszeretettel használják ki. 

Ransomware támadások 

Panor Informatika Zrt.  - 2023-07-19T151256.505.png

A zsarolóvírusok továbbra is jelentős fenyegetést jelentenek. A kiberbűnözők gyakran célba veszik a vállalatokat és kormányzati szerveket, a ransomware segítségével titkosítják az adatokat, majd váltságdíjat követnek. A szervezetek számára ezzel akár milliárdos károkat is okozhatnak. 

 

Az IT biztonság terén tapasztalható folyamatos változások és új kihívások miatt kulcsfontosságú, hogy mindig lépést tartsunk a fejlesztésekkel. Az adatvédelmi és adatbiztonsági szabályozás erősödése, az IoT eszközökben rejlő növekvő kockázatok, az egyre összetettebb kibertámadások és az AI-alapú megoldások terjedése mind-mind arra késztetnek minket, hogy mindig egy lépéssel előrébb járjunk, és hatékony védelmi stratégiákkal védjük meg adatainkat és infrastruktúránkat. Az IT security terén kulcsfontosságú a folyamatos tanulás és fejlődés, valamint a proaktív megközelítés, hogy lépést tudjunk tartani az egyre komplexebb kiberfenyegetésekkel és biztonságos környezetet teremthessünk.

A PANOR Informatika Zrt. a legmodernebb megoldásokkal és szakértői csapattal áll ügyfelei rendelkezésére, a biztonságos jövőért.

Töltse ki az alábbi űrlapot, és beszéljünk a lehetőségekről!

LinkedIn
Érdeklődés * 
Név * 
Email * 
Telefon  
Üzenet  

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: 

Görgess