A hálózati és az IT Security megoldások szakértője

A hálózati és az IT Security megoldások szakértője

A nyilvános WiFi biztonsági kockázatai és a lehetséges védekezési stratégiák

Panor Informatika Zrt.  - 2024-01-11T130902.128.png

Az irodai környezet határainak ledőlésével, ma már szinte bárhol lehet dolgozni: kávézóban, étteremben vagy éppen a repülőtéren. A nyilvános helyeken töltött idő alatt a legtöbben a könnyen elérhető nyílt hálózatra, azaz a nyilvános WiFi-re csatlakoznak. Ám ezen látszólagos kényelem mögött, olykor súlyos kiberbiztonsági kockázatok rejtőznek, amelyekről érdemes tudni és felkészülni rájuk. 

Cikkünkben felfedjük a nyilvános WiFi használatának veszélyeit, és adunk néhány tippet, hogyan védheti meg adatait a hackerektől. 

A nyilvános WiFi veszélyei 

A nyílt hálózatokra pillanatokon belül, bármiféle hitelesítés nélkül csatlakozhat – a nyilvános WiFi-nek, ahogy ez az előnye, úgy a hátránya is. A komfortos és gyors internetelérés mellett mindez azt jelenti, hogy bárki felléphet a hálózatra, hackerek és védtelen felhasználók egyaránt. Így azok, akik elővigyázatlanok és nem biztosítják megfelelően adataikat, könnyen a kiberbűnözők áldozatául eshetnek. 

Nagyjából úgy kell ezt elképzelni, mintha elmenne egy edzőterembe, a ruháit és az értéktárgyait berakná egy szekrénybe, majd nem zárná azt be. Így bárki megszerezheti a dolgait, aki megnézi, hogy melyik szekrény van nyitva. 

Gyakran a nyilvános WiFi-re csatlakozva is épp ilyen védtelenné válik: mindene ki van szolgáltatva azok számára, akik nyitott szemmel és rossz szándékkal közelednek. A hackerek nyílt utat kapnak minden olyan adathoz, amihez készülékével hozzáfér: munkahelyi e-mailekhez, bankszámlaadatokhoz, jelszavakhoz stb. Akárcsak a védtelen edzőtermi szekrénynél, ebben az esetben sem kell keményen megdolgozni azért, hogy hozzáférjenek az „értékekhez”.

Ha mindez nem lenne elég, a hackerek a nyílt kapcsolatot rosszindulatú programok terjesztésére is felhasználhatják, ezzel károsítva a készüléket, illetve tovább veszélyeztetve az adatbiztonságot. 

Hogyan védheti meg adatait? 

Nem vitás, hogy a nyilvános WiFi használata kényelmes, ezért sokan még a biztonsági kockázatok ellenére is ragaszkodnak hozzá. A jó hír, hogy van néhány biztonsági intézkedés, amellyel megnehezítheti a hackerek dolgát.

Használjon VPN-t!

Panor Informatika Zrt.  - 2024-01-12T110839.586.png

A virtuális magánhálózat, azaz a VPN használata biztonságosabbá teszi a kapcsolatot, mivel titkosítja az adatokat. A hackerek így csak hosszadalmas dekódolási folyamat után férhetnének hozzá az adatokhoz, ami nemcsak bonyolult, hanem valószínűtlen is. Utazás közbeni VPN használat esetén azonban nem árt résen lenni, ugyanis egyes országok betiltották az ilyen típusú szoftverek használatát. 

Priorizálja SSL-kapcsolatait!

Panor Informatika Zrt.  - 2024-01-12T111009.084.png

VPN-nel vagy anélkül, a kapcsolat biztonságát növelheti, ha a webböngészőjében engedélyezi a Mindig HTTPS használata" opciót. Ez azt jelenti, hogy az adatokat biztonságosan továbbítja a webszerver és a webböngésző között – ami rendkívül fontos, ha nyilvános WiFi-t használ a bankszámlájához való hozzáféréshez vagy online vásárláshoz.

Kapcsolja ki a WiFi-t!

Panor Informatika Zrt.  - 2024-01-12T111222.053.png

Ha készüléke bármelyik ismert hálózat hatótávolságán belül van, automatikusan csatlakozhat a nyilvános WiFi-re. Épp ezért érdemes kikapcsolni a WiFi-t, amikor nem használja.

A WiFi kikapcsolva tartása különösen fontos a telefonok esetében, mivel az Önnel együtt mozog. Minden alkalommal, amikor egy ismert nyílt hálózat közelében tartózkodik – például, ha egy olyan kávézó előtt áll, ahol korábban már csatlakozott a nyilvános WiFi-hez –, előfordulhat, hogy telefonja automatikusan csatlakozik hozzá. Ha bekapcsolva vannak a háttérben futó alkalmazások frissítési lehetőségei, a telefonja még akkor is küldhet és fogadhat érzékeny információkat, amikor az mélyen a zsebében van. Ne feledje azonban, hogy még az ilyen biztonsági intézkedések sem garantálhatják, hogy soha nem lesz biztonsági problémája. Tartsa számítógépét és mobilját a legújabb szoftverekkel frissítve, mindig ellenőrizze a letöltéseket, és időről időre futtasson le egy rosszindulatú szoftverellenőrzést, hogy növelje adatai biztonságát.

Ha pedig nem szeretne semmit a véletlenre bízni, vegye fel velünk a kapcsolatot! A PANOR tapasztalt szakemberekből álló csapatára az IT security minden frontján számíthat. A PANOR elkötelezett amellett, hogy naprakész és hatékony biztonsági megoldásokkal szolgáljon ügyfeleinek, mert hisszük, hogy a biztonság kulcsfontosságú a sikeres üzleti működéshez.

Töltse ki az alábbi űrlapot és felvesszük Önnel a kapcsolatot!

LinkedIn
Érdeklődés * 
Név * 
Email * 
Telefon  
Üzenet  

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: 

Görgess