A hálózati és az IT Security megoldások szakértője

A hálózati és az IT Security megoldások szakértője

A történelem 10 legnagyobb kibertámadása

Panor Informatika Zrt.  - 2023-10-26T162059.350.png

Az informatikai térben zajló küzdelem nem csupán a jövő kihívásairól szól, hanem a múltbeli merész online ostromokról is. Az elmúlt évek, évtizedek során számos kibertámadás rázta meg a digitális világot, súlyos károkat okozva vállalatoknak, kormányzati szerveknek és akár egész országoknak. Ezek a tragikus események nemcsak technológiai fejlődésünkre, hanem a biztonságra való igényünkre is hatással voltak. Fedezzük fel együtt a történelem 10 legnagyobb kibertámadását, hogy jobban megérthessük, milyen kihívásokkal nézünk szembe a digitális korban!

1. A Melissa vírus 

Az egyik legkorábbi és legnagyobb kiberfenyegetést a Melissa vírus jelentette, amit 

David Lee Smith programozó hozott létre 1999-ben. A vírus e-mailen keresztül fertőzte meg a számítógépeket. A tárgymezőben a következő szerepelt: „Fontos üzenet”. A levél pedig ezt a szöveget foglalta magában: „Itt az üzenet, amit kértél. Ne mutasd meg senkinek”. A csatolmány egy Word dokumentum volt, amely pornóoldalak listáját tartalmazta. A megfertőzött számítógépről a levél tovább terjedt, méghozzá az első 50 levelezési címhez, akik a felhasználó kapcsolati listáján szerepeltek. A Melissa ezt követően deaktiválta a Microsoft Word és az Outlook biztonsági funkcióit.  

A vírus súlyos károkat okozott több száz vállalatnak, köztük a Microsoftnak is. Becslések szerint 80 millió dollárba került az érintett rendszerek helyreállítása.

2. A NASA-t ért kibertámadás

Még mindig 1999-ben járunk, amikor is a 15 éves James Jonathan feltörte és 21 napra leállította a NASA számítógépeit. A helyreállítás az űróriásnak mintegy 41 ezer dollárjába került.

Panor Informatika Zrt.  - 2023-10-27T110843.996.png

3. A 2007-es észtországi kibertámadás

2007 áprilisában Észtországban történt az első olyan kibertámadás, amely egy teljes ország működését érintette. Mintegy 58 észt weboldal, köztük kormányzati, banki és médiaoldalak kerültek offline állapotba.

4. Kibertámadás a Sony PlayStation Network ellen

2011 áprilisában a Sony PlayStation Network elleni kibertámadás 77 millió felhasználó személyes adatait veszélyeztette. A hackerek kezére jutott többek között a felhasználók neve, címe, e-mail címe, születési dátuma, belépési jelszava, azonosítója, valamint a bankkártyaszáma is – bár utóbbi a biztonsági azonosító nélkül. 

5. Az Adobe elleni kibertámadás 

Az Adobe-ot ért kibertámadásról először úgy vélték, hogy 2,9 millió felhasználó adatait érintette, de végül kiderült, hogy akár 38 millió felhasználó személyes adatai is veszélybe kerülhettek.

Az Adobe állítása szerint csak” az első 2,9 millió felhasználó jelszava és hitelkártyaadata került rossz kezekbe.

Panor Informatika Zrt.  - 2023-10-27T111029.933.png

6. A Yahoo elleni 2014-es kibertámadás

2014-ben a Yahoo-t egy megdöbbentően nagy kibertámadás érte, amikor is 500 millió fiók adatait és a jelszavait lopták el.

7. Az ukrán elektromos hálózat elleni támadás

A 2015-ös ukrán áramhálózati támadás volt az első kibertámadás, amit konkrétan egy áramhálózat ellen indítottak. A támadás következtében az ukrajnai Ivano-Frankivszk régióban az otthonok mintegy fele néhány órára áram nélkül maradt.

8. A 2017-es WannaCry zsarolóvírus 

Minden idők egyik legnagyobb zsarolóvírus támadására 2017-ben került sor. A vírus több mint 150 országban mintegy 200 ezer számítógépet érintett. A WannaCry zsarolóvírus az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynöksége (NSA) által felfedezett és kihasznált biztonsági rést támadta meg a Windows operációs rendszereiben. A támadás többek között a brit kórházak rendszereit, amerikai, orosz és portugál számítógépes rendszereket, illetve több spanyolországi nagyvállalatot is érintett. 

A zsarolóvírus óriási hatással volt számos iparágra. A javítási munkálatok a becslések szerint globálisan mintegy 6 milliárd fontba kerültek. 

Panor Informatika Zrt.  - 2023-10-27T111307.946.png

9. Kibertámadás a Marriott hotel ellen

Évekig észrevétlenül maradt a Marriott és a hozzá tartozó Starwood hotelcsoport elleni kibertámadás, amelyre csak 2018-ban derült fény. Így mire tudomást szereztek a támadásról, becslések szerint 339 millió vendég személyes, illetve bankkártya adatai kerültek veszélybe. Ennek következtében az Egyesült Királyság adatvédelmi felügyelősége 18,4 millió fontra bírságolta a Marriott szállodákat.

10. Az eddigi legnagyobb jelszó kiszivárgás

A RockYou2021 keretében mintegy 8,4 milliárd bejelentkezési adatot (jelszó, felhasználónév, e-mail cím) tartalmazó összeállítás szivárgott ki. A dokumentum korábbi hackertámadásokból szerzett információk hatalmas gyűjteménye, akkora mennyiség, amire korábban még nem volt példa. 

 

A fenti tíz példa kiválóan szemlélteti, mekkora károkat okozhat egy kibertámadás. És nemcsak a múltban, hanem a jelenben is! Miközben a technológia és az adatbiztonsági eszközök folyamatosan fejlődnek, a kiberbűnözők által alkalmazott taktikák is egyre kifinomultabbak. Ezért a vállalatoknak erős védelmi vonalat kell felhúzniuk, az IT security-ben rejlő összes lehetőséget kihasználva. 

Ha szeretne többet tudni arról, hogyan veheti fel a harcot a kiberbűnözőkkel, lépjen kapcsolatba velünk egy beszélgetés erejéig.

Töltse ki az alábbi űrlapot, és felvesszük Önnel a kapcsolatot!

 

LinkedIn
Érdeklődés * 
Név * 
Email * 
Telefon  
Üzenet  

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: 

Görgess