A hálózati és az IT Security megoldások szakértője

A hálózati és az IT Security megoldások szakértője

A válság hatása az IT szektorra

Válság hatása - 1.png

Az informatikai iparág az utóbbi években nehézségek tömkelegével kellett, hogy szembenézzen. A világjárvány, majd az orosz-ukrán háború kitörése, illetve az ezek következtében kibontakozó recesszió és ennek hatásai mind jókora fejfájást okoztak a szektor szereplői számára. 

Energiaválság, megdöbbentő árfolyamváltozások, infláció, alapanyag- és chiphiány, lassuló gazdasági növekedés – a globálisan jelentkező problémák a legstabilabb szektorokat is megingatták. Egyre több vállalat húzza be a kéziféket. De mi a helyzet az IT-val? Konkrétan hogyan és milyen mértékben van befolyással a válság erre az iparágra? Körbejártuk a témát!

A szállítási határidők továbbra is hosszúak 

Ahogy a Covid-19 idején a legtöbb szektorban, az IT területén is hihetetlen mértékben meghosszabbodtak a szállítási idők. Míg korábban pikk-pakk, a megrendeléstől számítva, néhány héten belül minden eszköz megérkezett, addig ma fél, de akár egy évet is várni kell az árura. A továbbra is fennálló alapanyaghiány, illetve az ellátási láncok felborulása miatt sajnos a régi rend nem állt vissza. Így a szállítási nehézségekkel továbbra is számolni szükséges. 

Válság hatása - 2.png

Partnereinknek azt javasoljuk, hogy amennyiben lehetőségük van rá, időben, jóval a tervezett használatbavétel előtt rendeljék meg eszközeiket, hogy a kellő pillanatban minden rendelkezésre álljon. 

Hullámvasútra ült a forint

A recesszió a forint leértékelődését is magával hozta. Míg 2021 októberében még 306 forint volt a dollár, egy évvel később már 440 forint. Ma pedig 360 körül mozog az amerikai fizetőeszköz értéke. 

Válság hatása -3.png

A jelentős árfolyamváltozások a hazai IT szektorra, elsősorban a nemzetközi kereskedelemre és a beszerzési költségekre is jelentős befolyást gyakoroltak. A külföldi valuta drágulása miatt nőttek a beszerzési költségek, ami a már megkötött szerződéses projektek esetében jókora nyereségcsökkenést eredményezett, illetve eredményez.

Egyre több projektet fagyasztanak be

A cégek visszafogták költéseiket, semmi plusz, csak a legszükségesebb kiadások maradtak. A projektek egy részét leállították, most csak a fenntartásra, fennmaradásra törekszenek, várva, meddig emelkednek az energiaárak, a céges üzemanyagköltségek, illetve mekkora fizetésemelést szükséges adni a dolgozóknak. Ráadásul ebben az időszakban jött a kormányzati kiadásokat is korlátozó rendelet, ami az eddig még működő állami IT piacot is lebénította.

Válság hatása - 4.png

Nagy probléma mindez azon cégeknek, akiknek nincsenek nagyobb volumenű, régebbi EU-s támogatású projektjei. Mivel a PANOR Informatika csapata több ilyen munkán is dolgozik, ezért a globális válság nem rengeti meg vállalatunkat. 

A PANOR a recesszióban is stabil lábakon áll, így mind kollégáink, mind partnereink számíthatnak ránk!

 

LinkedIn
Érdeklődés * 
Név * 
Email * 
Telefon  
Üzenet  

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: 

Görgess