A hálózati és az IT Security megoldások szakértője

A hálózati és az IT Security megoldások szakértője

Az IoT és az IT biztonság: kihívások és megoldások

unnamed (10).png

Az IoT technológia robbanásszerű növekedése és elterjedése óriási kihívásokat jelent az IT biztonságra nézve. Az internetre csatlakoztatott IoT eszközök növekvő száma miatt – amelyek közül számos korlátozott erőforrásokkal, gyenge védelemmel vagy nem frissíthető firmware-rel rendelkezik –, a biztonsági rések és sebezhetőségek egyre gyakoribbá válnak. 

Mit értünk konkrétan IoT alatt? 

Az IoT az Internet of Things rövidítéséből származik, amit magyarra dolgok interneteként” fordíthatnánk. Ez alapvetően olyan eszközöket foglal magában, amelyeket elsősorban nem kommunikációs céllal hoztak létre, de a technológia fejlődésével „felokosították”. Ilyen például a TV, mosógép, autó, tehát csupa olyan eszköz, aminek kiválóan definiált funkciója van a kommunikáción túl. 

Milyen IT kihívásokat tartogat magában az IoT? 

Az IoT eszközök megjelenése, ahogy a mindennapjainkat, úgy az üzleti világot is átalakították, számos területen jelentős segítséget jelentenek és hatékonyságnövekedést eredményeznek. Jelenlétük azonban jókora veszélyforrást is tartogat magában IT security szempontból. Az alábbiakban összeszedtük a kulcsfontosságú okokat, amelyek miatt az IoT környezet jelentős kihívásokat jelent az informatikai biztonság számára.

1. Gyenge alapértelmezett beállítások

Sok IoT eszköz alapértelmezett felhasználónévvel és jelszóval érkezik, majd nem kéri a vásárlót a jelszó megváltoztatására. Annak megakadályozása érdekében, hogy a támadók könnyen hozzáférjenek az eszközökhöz, fontos, hogy az alapértelmezett beállításokat erősebb hitelesítési módszerekkel, például egyedi felhasználói fiókokkal és erős jelszavakkal helyettesítsük.

2. Firmware sebezhetőségek

Az IoT eszközök gyakran olyan firmware-rel, tehát olyan rögzített, kis méretű programokkal vannak felruházva, amelyeket nem lehet frissíteni vagy amelyeket a felhasználók nem aktualizálják rendszeresen. Ennek orvoslására rendszeres firmware frissítéseket kell biztosítani a sebezhetőségek javítására és friss biztonsági funkciók bevezetésére.

3. Adatvédelem és titkosítás

Az adatok védelme, titkosítása és biztonságos tárolása alapvető fontosságú, ezek azonban az IoT eszközöknél sokszor hiányosak. Megfelelő adatvédelmi intézkedéseket, például erős titkosítást és biztonságos adatátvitelt kell bevezetni.

unnamed (11).png

4. Hálózati biztonság

Az IoT eszközök általában hálózathoz kapcsolódnak, ezért a hálózati biztonság rendkívül fontos. Az eszközök elszigetelése más hálózati eszközöktől és megfelelő tűzfalak, hálózati szegmentáció és hozzáférési szabályok felállítása lehet a megoldás.

5. Fizikai biztonság

Az IoT eszközök fizikailag sebezhetőek lehetnek, például az eszközökhöz való fizikai hozzáférés révén. Ez ellen megfelelő biztonsági intézkedésekkel kell védekezni, például az eszközök lezárásával, a fizikai hozzáférés ellenőrzésével és a hardver manipulálása elleni védelemmel.

 

Az IoT és az IT biztonság kéz a kézben járnak, a fenyegetésekkel való szembenézés során a megfelelő megoldások és stratégiák kialakítása elengedhetetlen. Az informatikai biztonság fejlődése és az IoT terjedése párhuzamosan halad, hiszen csak a megfelelő védelemmel lehet garantálni a digitális jövő biztonságát. 

A PANOR Informatika Zrt. ismeri és nagy tapasztalattal alkalmazza azokat a stratégiákat és gyakorlatokat, amelyek a vállalati IT biztonságot garantálják. 

Töltse ki az alábbi űrlapot, és beszéljünk a lehetőségekről!

LinkedIn
Érdeklődés * 
Név * 
Email * 
Telefon  
Üzenet  

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: 

Görgess