A hálózati és az IT Security megoldások szakértője

A hálózati és az IT Security megoldások szakértője

Felhő alapú szolgáltatások: kockázatok és ajánlások

Panor Informatika Zrt.  - 2023-08-23T131644.225.png

A legkisebbtől a legnagyobb vállalatokig rengetegen fordulnak a felhő alapú szolgáltatások felé, hiszen ezáltal hihetetlenül egyszerűvé válik a céges adatok, információk biztonságos tárolása. Ugyanakkor, ahogy semmi, a cloudrendszerek sem tökéletesek. Miközben rengeteg előnye van a felhőbe mentés lehetőségének, tartalmaz bőven kockázatokat is, amik felett nem szabad átsiklani. 

Az alábbiakban összeszedtünk néhány gyakori rizikófaktort és biztonsági javaslatot a felhő alapú szolgáltatásokkal kapcsolatban. 

Adatbiztonság

A felhő alapú szolgáltatásokban tárolt adatok biztonságának kérdése aggodalomra adhat okot. Az illetéktelen hozzáférések elkerülése érdekében erős jelszavakra, kétlépcsős azonosításra, adatok titkosítására és rendszeres biztonsági mentésre van szükség. 

Panor Informatika Zrt.  - 2023-08-23T154623.155.png

Adatintegritás

A felhő alapú szolgáltatásokban tárolt adatok integritásának fenntartása kulcsfontosságú. Lehetőség van adatok manipulálására vagy törlésére, nem megfelelő védelmi intézkedések alkalmazása esetén. Ezek elkerülése érdekében javasolt a hitelesítési mechanizmusok és az audit nyomkövetés bevezetése, amelyek lehetővé teszik az adatok változásainak nyomon követését.

Felhőbe költöztetési kockázat

A meglévő rendszerek vagy adatok felhőbe költöztetése is biztonsági kockázatokat hordoz magában. Lehetnek kompatibilitási problémák, adatvesztés vagy szolgáltatás elérhetőségi gondok. Javasolt előzetes tervezés, tesztelés és fokozatos bevezetés, hogy minimalizáljuk a felhőbe költöztetéssel járó kockázatokat.

Szolgáltatói biztonság

A felhő alapú szolgáltatások biztonsága nemcsak a felhasználók felelőssége, hanem a szolgáltatóké is. A szolgáltatóknak megfelelő biztonsági intézkedéseket kell alkalmazniuk, mint például tűzfalak, IDS/IPS rendszerek, rendszeres frissítések és biztonsági mentések. Fontos, hogy megbízható és jól ismert felhőszolgáltatókkal dolgozzon.

Panor Informatika Zrt.  - 2023-08-23T155723.386.png

Jogszabályi követelmények

A felhő alapú szolgáltatások használata során be kell tartani a vonatkozó adatvédelmi és adatbiztonsági jogszabályokat, például a GDPR-t. Fontos, hogy a felhasználók tisztában legyenek az adatkezeléssel és az adatvédelemmel kapcsolatos jogi kötelezettségekkel.

 

Minden egyes szolgáltatás esetében a konkrét kockázatok és ajánlások eltérőek lehetnek. Lényeges, hogy mind a felhasználók, mind a szolgáltatók megfelelő biztonsági protokollokat alkalmazzanak, és folyamatosan monitorozzák és frissítsék a biztonsági intézkedéseket felhő alapú környezetben is.

A PANOR csapatára a biztonságos felhőszolgáltatások kiépítésében is támaszkodhat! 

Töltse ki az alábbi űrlapot, és felvesszük Önnel a kapcsolatot!

LinkedIn
Érdeklődés * 
Név * 
Email * 
Telefon  
Üzenet  

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: 

Görgess