A hálózati és az IT Security megoldások szakértője

A hálózati és az IT Security megoldások szakértője

Járványkórház, Kiskunhalas

siker_korhaz_1.jpg

Amikor a váratlan vendég betoppan, abból főzünk, ami otthon van…

2020 tavaszán előre nem várt helyzetet teremtett a SARS/COVID-2019 vírus az élet minden területén, így a magyar egészségügyben is. A különleges veszélyhelyzet Magyarországon, korábban nem gyakran használt szükségmegoldást igényelt, mobil járványkórházat kellett építeni, kevesebb, mint egy hónap alatt.

A kórházépítésnek természetesen nem az informatika a legfontosabb része, de mára már nincs olyan egészségügyi rendszer, amely a digitalizáció nélkül hatékonyan működhetne. Az egészségügyi személyzet informatikai igényei mellett hasonlóan fontos, a kórházba kerülő, és ott akár több hétig megfigyelt, ápolt, kevésbé súlyos állapotú betegek IT igényeinek kiszolgálása – mely elsősorban az Internet access-t jelenti.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, mint megrendelő, Kiskunhalason jelölte ki a 150 fő kezelésére képes járványkórházat, melynek informatikai tervezése nagyságrendileg egy hét alatt kellett, hogy elkészüljön. A munka időszorítottságát jól példázza, hogy általában az informatikai tervek a revíziós számok mellett, a dátumok szerint vannak nyilvántartva. Ebben a projektben a dátumok mellett óra-perc alapú tervnyilvántartást kellett használnunk.

A rövid tervezési szakaszban a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház szakemberivel együttműködve, és a társ szakágak igényeit felmérve alakult ki a mobilkórház architektúrája. Mivel csak olyan eszközökben gondolkodhattunk, amik már a tervezés szakaszában is az országban voltak – ne feledjük, hogy ezen időszakban a logisztikai szolgáltatások is kihívásokkal küzdöttek – más projektekben preferált elveket nem használhattunk. Például a LAN hálózat kiépítését is több gyártó eszközcsaládjából kellett kombinálnunk. A megvalósított rendszerben a kórház méretéhez illeszkedő, 10 gigabites gerinchálózat került kialakításra a HPE Aruba termékeiből, melyre egységes access hálózat kapcsolódik, amely kiszolgálja a HIS hálózatok mellett a kórház működéséhez szükséges épületüzemeltetési és biztonságtechnikai alhálózatokat is. A hálózatban kiemelt fontossággal bír az IT biztonság fenntartása, ehhez a hálózati szegmensek közötti, vagy az internet felé történő kommunikációt az egyik piacvezető, a Fortinet Next-Generation Firewall terméke védi.

siker_korhaz_2.jpg

A nem kritikus állapotú ápoltak számára az izoláció által okozott stressz csökkentése érdekében a külvilággal való kapcsolattartás rendkívül fontos. Ehhez az ápoltak a számukra dedikált 802.11ac Wave 2 Wi-Fi hálózatra kapcsolódhatnak. Ez a „vendég” szegmens természetesen külön kontrollált a ng-firewall által, és tartalomszűréssel is védett.

A szoros határidőre történő sikeres kiépítés után, mára a városi kórház szakemberei üzemeltetik a teljes rendszert. Bár a design & build kivitelezés jelentős kihívás volt, a hasonló munkákban széleskörű tapasztalattal rendelkező PANOR Informatika Zrt. sikerrel tudta a projektet zárni.

Cégünk a hálózati és az IT Security megoldások szakértője. Ügyfeleink versenyképességének biztosítása és stratégiai céljainak elérése érdekében olyan komplex informatikai megoldásokat tudunk kidolgozni, melyek testreszabottak, ugyanakkor illeszkednek a korszerű standardokhoz is.

A PANOR Informatika Zrt. a rövid határidős munkákban is a maximumot képes nyújtani! További kérdések esetén keressen minket bizalommal!

LinkedIn
Érdeklődés * 
Név * 
Email * 
Telefon  
Üzenet  

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: 

Görgess