A hálózati és az IT Security megoldások szakértője

A hálózati és az IT Security megoldások szakértője

Jogi és szabályozási követelmények hatása az IT biztonságra

Panor Informatika Zrt.  - 2023-09-12T113634.519.png

A digitális térben a szabályozások, illetve az ezekben megfogalmazott elvárások száma, fontossága folyamatosan növekszik. A jogalkotásban olyan elvárások vetődnek fel, amelyek a szervezeti, illetve kiberbiztonsági működést is alapjaiban befolyásolják. A vállalatok vezetői számára stratégiai és költségvetési szinten is a szabályozásoknak való megfelelés, illetve a kiberbiztonság erősítése magas prioritást kell, hogy élvezzen.

A jogi és szabályozási követelmények megsértése súlyos következményekkel járhat a vállalatokra nézve. Ezek közé tartozhatnak jelentős pénzbírságok, jogi eljárások vagy reputációs károk. A követelmények betartása tehát nemcsak a biztonságot szolgálja, hanem a vállalat hosszú távú fenntarthatóságát is segíti.

Konkrétan milyen szabályozásokról beszélünk? 

A szabályozások legfőbb célja az információvédelem és a felhasználók személyes adatainak biztonsága. A követelmények előírják, hogy a vállalatoknak milyen intézkedéseket kell hozni a biztonság érdekében, és meghatározzák az elvárt szabályozási irányelveket, szabványokat és eljárásokat.

Nézzünk néhány szabályozást, amely hatást gyakorol a digitális világra és ezáltal az IT biztonságra. 

Adatvédelem és adatvédelmi előírások

Számos országban és régióban jogi kereteket hoztak létre a személyes adatok védelmére. Ilyen például az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete, ismertebb nevén a GDPR. Ez a szabályozás előírja, hogy a vállalatoknak hogyan kell kezelni, tárolni és védeni a felhasználók személyes adatait. Ez magában foglalja az adatbiztonsági intézkedések, adatvédelmi tájékoztatók és az érintettek jogainak tiszteletben tartását. 

Panor Informatika Zrt.  - 2023-09-12T130329.529.png

Biztonsági irányelvek és szabványok

A jogszabályok meghatározzák az információbiztonság területén alkalmazandó irányelveket. Ilyenek lehetnek a Payment Card Industry Data Security Standard (PCI DSS), amely a bankkártyás adatok biztonságát szabályozza, vagy az ISO 27001, amely az információbiztonság menedzsment rendszerére vonatkozik. Az ilyen irányelvek és szabványok betartását ellenőrzik és auditálják, hogy biztosítsák a megfelelőséget.

Biztonsági előírások az üzleti tevékenységekre vonatkozóan 

Egyes iparágakban specifikus biztonsági előírások vannak érvényben. Például a pénzügyi intézményekre gyakran szigorúbb szabályozások vonatkoznak, mivel nagyobb kockázatot jelentenek az adatlopások és a csalások tekintetében. Az ilyen előírások általában magasabb biztonsági szintet követelnek meg, például a kétlépcsős hitelesítést, a naplózást vagy a rendszeres sebezhetőség vizsgálatokat.

A szabályozások erősítik az IT biztonságot!

A jogszabályok nem csupán előírások, hanem hatékony eszközök az informatikai biztonság megerősítésére. Ugyanis ezáltal a szervezetek valamilyen szinten kényszerítve vannak arra, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak a digitális adatok, információk, illetve eszközök védelmére. A jogszabályok megszegésével járó pénzbírságokat, jogi eljárásokat, illetve hírnévromlást mindenki el szeretné kerülni. 

Fontos azonban megjegyezni, hogy a jogi és szabályozási követelmény csak az IT biztonság egyik eleme. Az átfogó és hatékony biztonsági stratégiához további intézkedések, mint például a rendszeres sebezhetőség vizsgálatok, a felhasználók oktatása és a biztonsági incidensek monitorozása is szükségesek.

 

A jogszabályoknak való megfelelésben, illetve az átfogó kiberbiztonság megteremtésében is számíthat a PANOR tapasztalt csapatára

Töltse ki az alábbi űrlapot, és felvesszük Önnel a kapcsolatot!

 

LinkedIn
Érdeklődés * 
Név * 
Email * 
Telefon  
Üzenet  

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: 

Görgess