A hálózati és az IT Security megoldások szakértője

A hálózati és az IT Security megoldások szakértője

Mit tartogat még magában a 2023-as év IT security fronton?

Panor Informatika Zrt.  - 2023-04-17T130156.112.png

A vállalatok informatikai biztonsága és tudatossága az elmúlt években sokat erősödött, ám ezzel egyidejűleg a kibertámadások kifinomultsága is javult, illetve a bennük rejlő kockázatok száma növekedett. Ennek fényében milyen digitális ökoszisztémáról beszélhetünk ma? És milyen kiber-trendek erősödése várható? Cikkünkből kiderül!

Milyen digitális környezetben dolgoznak ma a vállalatok?   

A kialakulóban lévő digitális ökoszisztéma, amiben a cégek mozognak, hihetetlenül veszélyes. Minden vállalat elérhető célponttá vált, legyen az kicsi vagy nagy, az összes cég rendelkezik olyan réssel, amelyen a kiberbűnözők átférkőzhetnek. 

Egyre több és egyre súlyosabb következményekkel járó kibertámadásokat tapasztalhatnak a vállalatok. Ezt alátámasztja a Deloitte Center for Controllership felmérése is, amely szerint a vezetők 34,5 százaléka tapasztalta, hogy szervezetük számviteli és pénzügyi adatait kibertámadók vették célba. A kilátások viszont még ezeknél az adatoknál is rosszabbak. A vezetők közel fele (48,8 százaléka) arra számít, hogy a kiberesemények száma és mérete növekedni fog az elkövetkező években.

2023-as kiberbiztonsági trendek

Nézzük, hogy melyek azok a kiberveszélyek, amelyek a leginkább fenyegetőek lehetnek 2023-ban.

A mesterséges intelligencia kétélű fegyverként fenyeget

Panor Informatika Zrt.  - 2023-04-18T134622.504.png

Az International Data Corporation (IDC) szerint az AI a kiberbiztonsági piacon nagy növekedésnek indul az elkövetkező években. Számításaik szerint 2027-re elérheti a 46,3 milliárd dolláros piaci értéket.  

A mesterséges intelligencia értékes eszköz lehet a kiberbiztonsági környezetben való eligazodásban. Az AI-alapú biztonsági megoldások hatékonyabbak a hagyományos védelmi rendszereknél, ugyanis előrejelző elemzést készítenek, amely lehetővé teszi a támadások időben történő felismerését és kezelését.

Fontos azonban megemlíteni, hogy miközben a mesterséges intelligencia fontos eszköze lehet a kibervédelemnek, kétélű kardot jelenthet, hiszen nem csak a védekezéshez, a támadáshoz is igénybe vehető. A hackerek előszeretettel használják a mesterséges intelligenciát az áldozatok hálózatainak megtámadására. 

Az adathalászat és a zsarolóvírusok továbbra is sakkban tartják a szervezeteket 

Panor Informatika Zrt.  - 2023-04-18T134712.019.png

Az adathalászat még mindig az egyik legkedveltebb eszköz a hackerek körében. A támadás által értékes adatok szivárognak szervezeten kívülre. Lehet bármilyen elővigyázatos is a kolléga, a célzott adathalászat bárkit megtéveszthet, különösen akkor, ha úgy tűnik, mintha az egyik vezetőségi tagtól érkezne személyes e-mailként a link vagy a hamis utasítás. 

A Lookout nevű cég szerint 2022-ben volt a történelem legnagyobb mértékű mobilos adathalászata. A mobiltelefon-tulajdonosok fele világszerte negyedévente adathalász-támadásnak van kitéve. A Lookout számításai szerint a mobilos adathalászat potenciális éves pénzügyi hatása egy 5000 alkalmazottat foglalkoztató szervezetre közel 4 millió dollár. A jelentés azt is megjegyezte, hogy a kiberbűnözők leginkább a Microsoft márkanévvel éltek vissza az adathalász-támadásokban, több mint 30 millió üzenetben használták a márkanevet.

Panor Informatika Zrt.  - 2023-04-18T134831.476.png
Különösen aggasztó, hogy a zsarolóvírus-támadások – amelyek leginkább adathalász tevékenységeken keresztül jutnak el a cégekhez – előfordulása és negatív hatása is egyre nagyobb. Ez a fajta támadás lehetővé teszi a hackerek számára, hogy számítógépeket, sőt teljes hálózatokat tartsanak túszként. 

2022-ben a szervezetek 76 százalékát érte zsarolóvírus támadás, amiből 64 százalékuk ténylegesen megfertőződött. Az áldozatok csupán 50 százalékának sikerült visszaszerezni az adatokat a váltságdíj kifizetése után – írta meg a Forbes

Az előforduló esetek növekedése okán várhatóan egyre több cég fektet majd nagyobb hangsúlyt a kollégák oktatására, az IT security korszerűsítésére. 

A bűnözők átköltöztek az online térbe!

Az internet és az online technológiák fejlődése megnyitotta a lehetőséget a bűnözők számára, hogy újabb és újabb módszerekkel kövessenek el bűncselekményeket, miközben azonosíthatóságuk egyre nehezebbé válik. A kibertérben elkövetett bűncselekmények száma évről-évre növekszik. Minden jel arra utal, hogy ebben nem lesz csökkenés, 2023-ban a helyzet súlyosbodásával számolhatunk. 

Az online bűnözés elleni küzdelem érdekében fontos, hogy az egyének és az üzleti szektor is fokozottan figyeljen a biztonsági intézkedésekre. A biztonsági protokollok betartása, az erős jelszavak használata és az online tranzakciók óvatos végrehajtása mind hozzájárulhatnak az online bűnözés elleni védekezéshez. 

A 2023-as évben az IT biztonság területén számos fejlesztés és innováció várható, reagálva az egyre kifinomultabb támadásokra – a korszerűsítésekkel a PANOR Informatika Zrt. is tartja a lépést. A PANOR csapata elkötelezett az ügyfelek biztonsága iránt, és folyamatosan figyeli a piaci trendeket és az új technológiákat annak érdekében, hogy a legjobb biztonsági megoldásokat nyújtsa.

Tudja vállalatát biztonságban, vegye fel velünk a kapcsolatot és beszéljünk a lehetőségekről!

LinkedIn
Érdeklődés * 
Név * 
Email * 
Telefon  
Üzenet  

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: 

Görgess