A hálózati és az IT Security megoldások szakértője

A hálózati és az IT Security megoldások szakértője

Ramiris Kft.

ramiris_1.jpgZökkenőmentesen is kiépíthető egy teljes informatikai hálózat!

Magyarország egyik legnagyobb IT disztribútorának, a Ramiris Kft.-nek a raktára 2019-ben új helyre költözött. A teljes informatikai infrastruktúra kialakítását a PANOR Informatika Zrt.-re bízta. Nyíri Tibort, a Ramiris Kft. informatikai igazgatóját kérdeztük az együttműködésünkről, a projekt nehézségeiről.

Mi alapján esett a választás a PANOR Informatika Zrt.-re?

Disztribútorként évek óta kapcsolatban állunk a PANORRAL, ismerjük kompetenciáikat, kollégáikat és az elmúlt éves tapasztalataikat. Nem volt kérdés, hogy az ő mérnöki csapatukkal szeretnénk együtt dolgozni. Segítségükkel a számunkra legoptimálisabb megoldást sikerült kialakítanunk.

Az infrastruktúra kialakítása során mik voltak az elvárások, illetve a legfőbb szempontok?

Számunkra rendkívül fontos a stabil Wi-Fi hálózat a raktár teljes területén, kliensenként 5 GHz frekvencián, 10 Mbps fel-, illetve letöltési sávszélességgel. A raktár területe meglehetősen nagy, a magas fémpolcok rendkívül nehezítik a teljes lefedettség kiépítését. A PANOR csapata az elmúlt években már több ilyen hálózatot épített, megfelelő mérési megoldásokkal és szoftverekkel rendelkeznek, így ezt megoldották számunkra is.

ramiris_2.jpg

Ami nekünk is, és szerintem a jövőben minden vállalat részére az egyik legkritikusabb pont lesz, az az IT Security. Itt teljes mértékben a PANOR Security csapatára támaszkodtunk. Olyan lehetőséget kínáltak számunkra, amely megoldást biztosít a különböző funkciók forgalmának tűzfallal történő szétválasztására, hogy a rendszerünk védett legyen az egyszeres hiba ellen. Hálózatunkban mind a végponton, mind a tűzfalakon kialakítottak védekezést, az ismert és ismeretlen fenyegetésekkel szemben.

Mindezek mellett a PANOR ajánlott számunkra SD-WAN funkcionalitást is a sötétszál, illetve a backup internet szolgáltatásunkhoz.

Milyen volt a közös munka a PANOR csapatával?

Rendkívül konstruktív megbeszéléseket folytattunk. A műszaki csapat mindig gyorsan megtalálta a számunkra tökéletes megoldást.

Miután beazonosítottuk a végső célirányt, a PANOR tervező csapata megálmodta a kialakítandó IT infrastruktúrát és a teljes kiszolgáló rendszert.

A kialakítás során mondhatom, hogy zökkenőmentesen és gördülékenyen zajlottak az építési munkálatok. Kiváló projektmenedzsert biztosítottak számunkra.

Mely gyártók megoldásait választotta végül a Ramiris?

ramiris_3.jpg

Természetesen az új raktárunkban a jó minőségű, vezető gyártók megoldásait szerettük volna látni. Mivel a PANOR Informatika is ezt a nézetet képviseli, magas színvonalon dolgozik, és ezekhez a gyártókhoz magas partneri szinttel rendelkezik, ezért nem volt kérdés, hogy az ő portfóliójukból választunk. Fontos volt számunkra, hogy a kialakítandó hálózatot magas szaktudással rendelkező mérnökökkel dolgozzuk ki.

Végül az Aruba, a Fortinet és a Panda Security megoldásait választottuk. A switchek és a vezeték nélküli hálózatoknál az Aruba, a biztonsági területen a Fortinet és a Panda fejlesztései mellett döntöttünk.

A választást segítette, hogy egy egységes menedzsment rendszert is kaptunk, ahol a switchek és a hálózati eszközök központilag konfigurálhatóak.

A Fortinet megoldását azért választottuk, mert ki lehetett alakítani egy új SD-WAN hálózatot, ezzel párhuzamosan a központi tűzfal is ki lett váltva, és egy korszerű NextGen védelmet lehetett létrehozni, amely képes megvédeni és szeparálni a hálózat eszközeit, mindemellett véd az ismert és az ismeretlen fenyegetettségekkel szemben.

Kiépült a Ramiris saját felhője egy adatparkban. A távoli telephelyek biztonságosan és titkosítottan tudnak ide kapcsolódni. A riportolásért a tulajdonos felé a FortiAnalyzer felel. Mivel a Fortinet tűzfalai beépített kétfaktoros authentikációs szerverrel rendelkeznek, a FortiToken megoldását könnyen be lehetett integrálni a rendszerbe.

Mik voltak a projekt nehézségei?

Szerettük volna minél hamarabb megnyitni az új raktárunkat, így mondhatom, hogy az idő volt az, ami nehézséget okozott. Illetve akartunk egy előremutató megoldást kialakítani, amely jobban támogatja a szolgáltatást. Számunkra a gyors és pontos kiszolgálás a legfontosabb, ehhez pedig a PANOR kialakította a legoptimálisabb infrastruktúrát.

Összességében teljesen elégedettek vagyunk a létrehozott rendszerrel és a gyors kialakítással. Ezt követően nem volt kérdés, hogy a PANOR-ra bízzuk a teljes hálózat üzemeltetését, sőt a Ramiris irodák egyéb informatikai eszközeit is immáron ők üzemeltetik.

Mi a PANOR Informatikánál úgy gondoljuk, hogy a haladást szolgáló, pozitív kommunikációval, precíz tervezéssel gördülékenyen folyik a munka, ami mind a mi, mind a partnereink fejlődését szolgálja.

Ha Ön is zökkenőmentesen szeretné informatikai infrastruktúráját kiépítetni, keressen minket bizalommal!

További szolgáltatásainkról tájékozódjon a weboldalunkról!

LinkedIn
Érdeklődés * 
Név * 
Email * 
Telefon  
Üzenet  

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: 

Görgess