A hálózati és az IT Security megoldások szakértője

A hálózati és az IT Security megoldások szakértője

Megdöbbentő szállítási idők az IT szektorban – érdemes időben rendelni!

Panor Informatika Zrt.  (11).png

A világunk gazdasága a rendkívüli hatékonyságra épült. Az elmúlt évtizedekben olyannyira produktívan építettük fel a világgazdaságot, hogy egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy elértük a maximális kapacitást. Ahonnan már csak lefelé van…

A vállalatok immár hosszú évek óta bátran szervezték ki a gyártást, akár a Föld másik pontjára is, hiszen ahogy a termelés, úgy a fuvarozás is gyorsan, gördülékenyen ment. A gyártás, a szállítás és a raktározás minden egyes mozzanatát annyira precízen sikerült összehangolni, hogy egyetlen perc sem ment kárba, a gazdaság 100%-os fordulatszámon pörgött. 

Ám ha egy ilyen jól felépített rendszer egyszer összeomlik – márpedig a Covid-19 berobbanásával összeomlott –, azt rendkívül nehéz újból felépíteni. Rettentően nagy feladat újra felvenni a ritmust, összehangolni ismét a folyamatokat. És jól érezhetően, ez egyelőre nem is sikerült…

Sosem látott szállítási határidőkkel kell kalkulálni!

Ahogy a legtöbb szektorban, az IT területén is hihetetlen mértékben meghosszabbodtak a szállítási idők. Míg korábban pikk-pakk, néhány héten belül minden eszköz megérkezett, addig mára fél, de akár egy évet is várni kell, míg a megrendelt áru kézzelfoghatóvá válik. 

Tapasztalataink szerint mindez rengeteg nehézséget, váratlan kellemetlenséget okoz a vállalatok számára. Annyira hozzászokott mindenki az eszközök gyors, problémamentes érkezéséhez, hogy a legtöbben még a figyelmeztetések ellenére sem ejtik meg időben a rendelést. Így sokakban csak néhány hónappal a határidő lejárta előtt tudatosul, hogy a szükséges informatikai infrastruktúra nem készülhet el időben. Ez egy újépítésű ingatlan – pl. egy hotel – esetében azt jelenti, hogy az épület egyszerűen nem adható át. De persze egy szükségessé vált hálózatbővítés esetében sem lehet egy évet várni az ólomlábakon érkező szállítmányra.  

Ezekben a nehéz helyzetekben a PANOR csapata természetesen nem hagyja magára partnereit, a preferált eszközök megérkezéséig helyettesítjük azokat, tehát biztosítjuk a funkcionalitást. 

Ügyfeleinknek azonban továbbra is azt javasoljuk, hogy amennyiben lehetőségük van rá, időben, jóval a tervezett használatbavétel előtt rendeljék meg az eszközöket, hogy a kellő pillanatban minden rendelkezésre álljon! 

Panor Informatika Zrt.  (46).png

Mi áll a szállítási problémák hátterében?

A rendkívül hosszúvá vált szállítási idők hátterében három tényező húzódik meg: a krónikus alapanyaghiány, az akadozó gyártás, illetve a lebénult szállítási útvonalak. 

A futótűzként terjedő pandémia, amit csak lehetett felborított és megváltoztatott. A szigorú Covid-protokoll miatt nehézkessé vált projektmenedzsment, a Távol-Keleten tapasztalt béremelések, az egekbe emelkedett konténerárak együttesen nem várt fordulatot hoztak a világgazdaságban. Az alapanyagok ára az egekbe emelkedett, hihetetlen nyersanyaghiány ütötte fel a fejét, és persze mindezeket a problémákat a szállítási anomáliák is kísérték. 

Az európai cégek működése akadozottá vált, így elkezdték az Ázsiára koncentrálódott gyártást közelebb hozni, ami bár a hosszú távú problémákra megoldást jelenthet, a pillanatnyi nehézségekre semmiképp sem – hiszen míg összeraknak egy gyárat, annak legalább 3-5 évnyi átfutási ideje van. 

Az év elejére mind az országok, mind a vállalatok megtanulták kezelni a Covid-19 „gazdasági mellékhatásait”, de még mielőtt rendeződhetett volna a helyzet, útnak indultak az orosz páncélosok, ami végképp fenekestül felforgatott mindent. 

Az alapanyaghiány csak még nagyobb méreteket öltött. Példaként: Ukrajna a legnagyobb neontermelő ország volt – a világon a neon 70%-át ők termelték ki –, a nemesgáz pedig alapvető feltétele annak, hogy az informatikai eszközök elkészüljenek. A neonból természetesen a konfliktus élesedése óta hiány van, ami már az eszközök szintjén is jól érezhető. Ezzel együtt a háborús területeken áthaladó vasútvonalak használata is problémássá vált. Mindezek a vállalatok működésére is rányomták a bélyegüket. 

Panor Informatika Zrt.  (47).png

Javulást hozhat-e a holnap?

Bár a helyzet most sem fényes, a szállítási feltételek csak egyre rosszabbodni látszanak. Nagyon úgy néz ki, hogy a lejtőn még csak lefelé tartunk. 

A prognosztizálások szerint 2023 vége előtt semmiképp sem fognak rendeződni a körülmények, így nagy valószínűséggel még jó ideig a szállítási feltételek sem térnek vissza a korábbi szintre. Első körben mindenképpen meg kell oldódnia a politikai, gazdasági helyzetnek. Addig is mi igyekszünk felkészülten támogatni partnereinket, amiben csak tudjuk…

 

Keressen bennünket bővebb információért az alábbi elérhetőségen, vagy a lenti űrlap kitöltésével!

Bodor Judit
+36 30 459 4007

 

LinkedIn
Érdeklődés * 
Név * 
Email * 
Telefon  
Üzenet  

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: 

Görgess