A hálózati és az IT Security megoldások szakértője

A hálózati és az IT Security megoldások szakértője

Wi-Fi és a sportok

vezeték nélküli hálózat a szegedi Szent Gellért Fórumban

Stadion látkép

Egymástól gyökeresen eltérő igényeknek kell egyszerre megfelelni egy sportlétesítményben; helyszíntől függően más és más kialakítással érhető el a zökkenőmentes internetezési élmény.

Gyakran változó feltételek

Az ország egyik legnagyobb városában, Szegeden készült el az első hazai, teljes egészében egyházi üzemeltetésű sportkomplexum. A Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő Szent Gellért Fórum építése 2018-ban kezdődött és 2019 nyarán ért véget. Számos érdekessége mellett igazán figyelemreméltó a létesítmény vezeték nélküli hálózati infrastruktúrája. A Wi-Fi rendszer ugyanis alig egy év alatt, a sportkomplexum egyéb közműveivel együtt épülhetett ki.

A Szent Gellért Fórum nem csak a labdarúgásnak ad helyet, hanem a röplabdának, a kézilabdának, a kosárlabdának és a tenisznek is. Ahhoz, hogy a focimeccsek lelátói mellett ezeken a területeken, a gyerekek nyári táborozásai alkalmával, illetve az irodákban, tárgyalókban is megfelelő minőségű legyen a hálózati kapcsolat, a PANOR Informatika mérnökei Aruba eszközökkel alakították ki a változatos, az intézményt kompletten lefedő Wi-Fi infrastruktúrát, megfelelően védett és szűrt internetkapcsolatot.

Nem csupán kihívás, hanem lehetőség is volt a létesítmény összeállásának részeként zajló hálózatépítés. Teljes, minden apró paramétert rögzítő terv helyett az egyfolytában változó feltételek figyelembevételével és a megrendelővel illetve a kivitelezőkkel való folyamatos kapcsolattartás mellett zajlott. Mérőműszeres rádiós felméréseket kellett végezniük a PANOR Informatika mérnökeinek, és arra törekedtek, hogy a hálózat ne legyen korlátozó tényezője a komplexum építésének. Az eszközbeszerzés gyorsasága a Ramiris Europe Kft. disztribútor rugalmas hozzáállásának köszönhetően a projekt időtartama alatt egyszer sem okozott gondot.

Akár 8000 fő egy helyen

Talán a legnagyobb kihívást a lelátók Wi-Fi lefedettségének kiépítése jelentette. A PANOR Informatika arra készítette fel a rendszert, hogy a teljesen megtöltött területen minden második ember vezetékmentes hálózati kapcsolódással éri el az internetet. A valós adat várhatóan 20-25 százalék körül alakul, tehát jelentős tartalék van a rendszerben a helyszínen való mobilinternetezés mértékének növekedését illetően.

Ehhez természetesen szükség volt a lelátók maximális befogadóképességének ismeretére, és arra is, hogy pontosan hova kell telepíteni az akár négyezer mobil kliens regisztrációjával is megbirkózó HPE Aruba 802.11ac Wave2 AP-kat az ideális lefedettség kialakításához. Érdekesség, hogy az access pointokat és az antennákat gyakran egymástól külön szerelték fel, ezzel is növelve a Wi-Fi kapcsolódás minőségét.

A Szent Gellért Fórumot (vagy sportlétesítményt, sportközpontot, ahogy szimpatikusabb) 2020-ban a legjobb vidéki rendezvényhelyszínnek minősítette a turisztikai szakmai zsűri. Ehhez az is hozzájárult, hogy a teljes Wi-Fi lefedést biztosító vendéghálózati (guest) rendszer mellett, a komplett informatikai környezet HPE szerver farm felett fut. Az alkalmazások virtualizált környezetben futnak, melynek hátterét HPE software defined storage megoldás nyújtja. Többek között a VIP szekció és a Sky Boxokban megtalálható LG Digital Signage megoldás is ezt a hardverkörnyezet használja, melyet szintén a PANOR Informatika mérnökei alakítottak ki.
A hálózati infrastruktúrát felügyelő HPE Airwave rendszermenedzsment egyik kiemelkedő előnye, hogy könnyedén tudták a rendszerbe integrálni azon, külső gyártóktól származó eszközöket is, melyek speciális ipari környezeti körülmények között biztosítanak egyes hálózati szegmenseket. Így a közel 150 darab Aruba Mobility Controller által vezérelt Aruba Access Point, a majd 50 darab Aruba LAN switch-ből biztosított ezer feletti aktív port homogén egységet alkot.

A munka még nem ért véget

A 2019 augusztusában Placido Domingo fellépésével megnyitott sportkomplexum infrastruktúrája, és azon belül a Hewlett Packard Enterprise informatikai rendszere nagy megbízhatósággal, alacsony üzemeltetési ráfordítás mellett garantálja a Szent Gellért Fórum működését. Rugalmasan bővíthető, a meglévő központi elemek kellő tartalékokkal rendelkeznek újabb épületek, funkciók kiszolgálására.

A PANOR Informatika feladata nem ért véget a Fórum átadásával. Egyrészt az Aruba alapokon nyugvó hálózati infrastruktúra üzemeltetésében részt vevő vállalat a Fórum mellett kialakuló új beruházások kivitelezési feladataiban is szerepet vállalhat. Másrészt a Szeged-Csanádi Egyházmegyével kötött megállapodás alapján igény szerint, követve a technológiai fejlődést, az eszközök folyamatosan és szakaszosan újabbakra cserélhetők, ezzel növelve a teljesítményt és állandóan magas szinten tartva a felhasználói élményt.

Összefoglalás
A Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő Szent Gellért Fórum vezeték nélküli hálózatát a PANOR Informatika hozta létre. A lelátók mellett a sportpályákat, irodák és tárgyalók igényeit egyaránt kiszolgáló rendszer HPE Aruba eszközökön alapul. Ez garantálja a magas rendelkezésre állást, a rugalmas bővíthetőséget és a jó felhasználói élményt.

info##kukac##panorinformatika.hu

LinkedIn
Érdeklődés * 
Név * 
Email * 
Telefon  
Üzenet  

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: 

Görgess