A hálózati és az IT Security megoldások szakértője

A hálózati és az IT Security megoldások szakértője

Mérnökhiány az IT szektorban – már a vállalatok fejlődésének is gátat szab?

Mérnökhiány - 1.pngAz IT szektor immár évek óta munkaerőhiánnyal küzd. A helyzet súlyosságát jól szemlélteti, hogy 2023-ra akár 26 ezer informatikus is hiányozhat a piacról – legalábbis az előrejelzések ezt mutatják. A kereslet és a kínálat között egyre nagyobb szakadék tátong, ami már a cégek mindennapi működését, előrelépését is hátráltatja. Milyen lehetséges megoldások merülhetnek fel, mit léphetnek a vállalatok? Csak olvasson tovább, és megtudja!

 

A szakemberek, mérnökök hiánya kétségkívül korlátozhatja a cégek fejlődését. Amennyiben hiányzik a gépezetből a megfelelő informatikai tudással, tapasztalattal rendelkező humán kapacitás, nem lesznek olyan személyek, akik hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a vállalatok magasabb szintre lépjenek. 

Az a cég, amely a piacon versenyben szeretne maradni, az informatikai fejlesztésekben az élen jár!

Legyen szó bármilyen iparágban mozgó vállalatról is, a digitalizációt már senki nem szoríthatja a háttérbe. Az informatika mindent átsző, a munkameneteket egyszerűbbé és gyorsabbá teszi, a munkavállalókról pedig rengeteg terhet vesz le. A mesterséges intelligencia, a big data, a felhő technológia – csak néhány azon korszerűsítési lehetőség közül, amelyek egy modern cég elengedhetetlen elemei kell, hogy legyenek.

Mérnökhiány - 2.png

Kevés a tapasztalt mérnök, nagyok az elvárások 

Ma rendkívül nagy kihívás előtt áll az a cég, amely jól képzett mérnököket szeretne alkalmazni. 

Egyrészt a szakemberek nem igazán mozognak, jellemzően jól bebetonozott pozícióban vannak, jó fizetéssel – így semmi sem indokolja, hogy váltsanak. Maximum ismeretségi szinten belül helyezkednek, ha keresik az izgalmasabb, érdekesebb munkát. Tapasztalatunk szerint azonban nem ez az elsődleges követelmény, mindenek felett. Fontos szempont az IT szakemberek számára, hogy legyen szabadidejük, legyen módjuk az önmegvalósításra, önfejlesztésre. Épp ezért vannak versenyelőnyben a mérnökök bevonzása során azok az informatikai cégek, akik ezt a fajta flexibilitást biztosítani tudják. 

Másrészt, azok a mérnökök, akik nyitottak a váltásra, jellemzően nincsenek azon a tudásszinten, amire szükség van, viszont anyagiakban rendkívül nagy elvárásokkal rendelkeznek. 

A Bluebird felmérése szerint 2020 végén egy senior IT mérnök átlagosan bruttó 1,5 millió forintot keresett. 

A munkabérek növekedése persze azóta sem állt meg. 

Harmadrészt, az is nagy gond, hogy az egyetemről kikerült, tapasztalatlan kollégák olvasva a híreket azt gondolják, hogy az IT-ban mindenki minimum 750 nettót keres, és ez az alap elvárás! Ez sok esetben igaz is, de csak és kizárólag a több éves tapasztalattal rendelkező, önmaga fejlesztését is szem előtt tartó kollégákra. 

Mérnökhiány - 3.png

Mi lehet a megoldás a krónikus munkaerőhiányra?

A menedzselt szolgáltatás reális alternatívája lehet a saját alkalmazottaknak. Az informatika effajta kiszervezésével a cégek rendkívül jól járnak, mivel kiegyensúlyozottabbá, kiszámíthatóbbá tehető informatikai részlegük költsége. Nem kell számolniuk a fluktuáció miatt felmerülő problémákkal.  

A menedzselt szolgáltatás keretein belül a vállalatok teljes körű infrastruktúrát és kiszolgálást kapnak, egy kézből, havidíjas konstrukcióban. Ennek értelmében a vállalkozásoknak házon belül nem kell drága készülékekbe fektetni, nem szükséges külön rendszergazdát, informatikai csapatot, IT biztonsági szakembereket alkalmazni. Egy cég biztosítja az eszközöket, illetve a 0-24 órás szolgáltatást. Bármilyen meghibásodás, esetleg hackertámadás merül fel, a megbízott menedzselt szolgáltató meg kell, hogy oldja. 

A vállalatoknak tehát lehetőségük nyílik a fejlesztésekre, az innovációkkal való folyamatos lépéstartásra, méghozzá anélkül, hogy házon belül saját csapatot alkalmaznának. 

A szolgáltató cég minden esetben annyi embert biztosít, amennyire valóban szükség mutatkozik. Ráadásul a menedzselt szolgáltatást nyújtó vállalat csapata különféle területekre specializálódott személyekből épül fel. Ez biztosítja, hogy a megbízó minden esetben hozzáértő mérnökökkel dolgozzon együtt, akik így hatékonyan és gyorsan valósítják meg a fejlesztéseket, küszöbölik ki az esetleges problémákat. 

A PANOR tapasztalt szakemberekből álló csapatával magas színvonalú menedzselt szolgáltatást biztosít partnereinek. Vegye fel velünk a kapcsolatot, és kímélje meg magát a munkaerőhiány okozta problémáktól!

LinkedIn
Érdeklődés * 
Név * 
Email * 
Telefon  
Üzenet  

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: 

Görgess