A hálózati és az IT Security megoldások szakértője

A hálózati és az IT Security megoldások szakértője

Túlterheléses támadás – az üzleti világ rémálma?

Panor Informatika Zrt.  - 2023-11-16T124424.420.png

Túlterheléses támadás érte a vállalatot… – az utóbbi időben az online portálokon egyre többször jöhetett szembe velünk ilyen, és ehhez hasonló címsor. A túlterheléses támadás, azaz a DDoS ma az egyik legelterjedtebb üzletmenetet romboló veszélyforrás. A támadástípus nem csupán egy szimpla technikai kihívás – az üzleti szférában valóságos rémálom. Milyen kockázatokat rejt magában? És miként húzható fel egy hatékony védőernyő az adatok és az üzletmenet fölé? Körbejártuk a témát!

Mi is az a DDoS?

A DDoS (Distributed Denial of Service) egy olyan kibertámadási forma, amely célja a szolgáltatások, hálózatok vagy akár az egész online jelenlét leállítása, ellehetetlenítése. 

A hackerek kihasználhatják a biztonsági réseket, illetve támadásuk bármely olyan végpontra irányulhat, ami nyilvánosan elérhető az interneten keresztül. Az elkövetők általában hatalmas mennyiségű adatforgalmat irányítanak a célpont rendszere felé, ami azt eredményezi, hogy az összeomlik és a szolgáltatások elérhetetlenné válnak. A támadók tulajdonképpen elérhetetlenné teszik a szervereket, így a működtetett rendszerek leállnak. Az üzemzavar órákig vagy akár napokig is eltarthat. Ez idő alatt a hackerek az adatbázisba is behatolhatnak, ahol bizalmas információkhoz férhetnek hozzá. 

Ha mindez még nem lenne elég, a DDoS-támadások sérülékennyé tehetik a szervezetet más hackerekkel, kártevőkkel vagy kiberfenyegetésekkel szemben is. 

A túlterheléses támadásokkal világszerte számos iparágat céloznak meg. Bárki célkeresztbe kerülhet, ám bizonyos szektorok másoknál jobban érintettek – ilyenek például az e-kereskedelem és a telekommunikáció szereplői. 

Panor Informatika Zrt.  - 2023-11-16T152345.653.png

Mekkora mértékű lehet az elszenvedett kár? 

A vállalatok számára a túlterheléses támadások nem csupán a hálózati rendszerek leállását jelentik, hanem jelentős üzleti kockázatokat is magukban hordoznak. A szolgáltatások hosszabb leállása, az elérhetetlenség, valamint a hírnévben esett csorba, mind olyan károk, amelyek a vállalatra hosszú hónapokig vagy akár évekig is hatással lehetnek. A túlterheléses támadás következtében a vállalat üzletmenet-sérülést, adatvesztést, adatkárosodást és akár milliós forgalomkiesést is elszenvedhet. 

A támadás ellen védekezni azonban nem lehetetlen, sőt! 

A PANOR szakértőkből álló csapata által kínált védelmi rendszer nemcsak azonnal észleli a DDoS-támadásokat, de proaktívan védekezik is ellenük. Ezáltal a támadás veszteségei minimalizálhatók, a cég hosszú távú biztonsága is garantálható.

Az innovatív szoftvermegoldások segíthetnek felismerni a fenyegetéseket. Ennek alkalmazása mellett érdemes kidolgozni egy DDoS-támadási művelettervet, hogy gyorsan és határozottan lehessen fellépni a fenyegetéssel szemben. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy nem minden túlterheléses támadás egyforma, így különféle reagálási protokollra lehet szükség. 

Panor Informatika Zrt.  - 2023-11-16T152530.576.png

Hogyan lehet felismerni a különféle túlterheléses támadásokat?

Bármely felhasználó felismerheti a DDoS-támadással járó fenyegető jeleket. Gyanús lehet például, ha lelassul vagy rendellenessé válik a hálózati teljesítmény. Továbbá már jókora problémáról beszélhetünk, ha a webhely, online áruház, esetleg más szolgáltatás offline állapotba kerül.  

A jelek fürkészésénél azonban jóval hatékonyabb megoldás a hálózati biztonsági és monitorozási IT security szolgáltatások igénybevétele, ami riasztást küld a rendszer változásairól, így azonnal lehet reagálni a felmerülő problémákra.

A DDoS-támadások elleni védelemnek számos formája lehet a monitorozó szoftverektől egészen a fenyegetésészlelési eszközökig. A PANOR tapasztalt szakértői segítségével megtudhatja, miként háríthatja el a rosszindulatú támadásokat.  

A túlterheléses támadások elkerülése nem csupán egy opció, hanem egy létfontosságú lépés az üzleti stabilitás felé vezető úton. Csatlakozzon hozzánk a digitális hadszíntéren, és tegye meg az első lépést a biztonságosabb jövő felé!

Töltse ki az alábbi űrlapot, és felvesszük Önnel a kapcsolatot!

LinkedIn
Érdeklődés * 
Név * 
Email * 
Telefon  
Üzenet  

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: 

Görgess