A hálózati és az IT Security megoldások szakértője

A hálózati és az IT Security megoldások szakértője

Zero trust: az IT biztonság új paradigmája

Panor Informatika Zrt.  (36).png

A modern vállalati IT környezet egyre komplexebbé válik. Ezzel párhuzamosan a kibertámadások száma és kifinomultsága is folyamatosan növekszik. Ebben az új valóságban a hagyományos biztonsági megközelítések, amelyek a vállalati hálózat peremére koncentrálnak, már nem elegendőek. Itt lép be a képbe a zero trust, azaz a nulla bizalom modell, amely forradalmasítja az IT biztonságot. De mit is jelent pontosan a zero trust, és hogyan alkalmazható sikeresen? Csak olvasson tovább, és választ kap a kérdéseire!

Mi az a zero trust?

A zero trust biztonsági modell lényege, hogy soha nem lehet megbízni automatikusan semmilyen felhasználóban vagy eszközben, még akkor sem, ha azok a vállalati hálózaton belül találhatók. Ehelyett minden hozzáférési kérelmet hitelesíteni és ellenőrizni kell, mielőtt elérhetővé válnak az erőforrások. Ez a megközelítés alapvetően különbözik a hagyományos biztonsági modellektől, amelyek feltételezik, hogy a vállalati hálózaton belüli felhasználók és eszközök megbízhatóak.

Panor Informatika Zrt.  (37).png

A zero trust alapelvei

A zero trust modell három alapelven nyugszik. 

1. Soha ne bízzon meg semmiben, mindent ellenőrizzen!

Minden hozzáférési kérelmet hitelesíteni és ellenőrizni kell, függetlenül attól, hogy az a vállalati hálózaton belülről vagy kívülről érkezik-e.

2. Minimalizálni kell a jogosultsági köröket!

Minden felhasználónak és eszköznek csak azokhoz az erőforrásokhoz kell hozzáférést biztosítani, amelyekre valóban szükségük van, és csak az adott feladat elvégzéséig.

3. Folyamatos felügyeletre és elemzésre van szükség! 

A hozzáférési kérelmek és a hálózati tevékenységek folyamatos nyomon követése és elemzése elengedhetetlen a gyanús viselkedés észleléséhez és a fenyegetések gyors kezeléséhez.

Zero trust bevezetésének lépései

A zero trust modell bevezetése nem történhet egyik napról a másikra. Gondos tervezést és szisztematikus megközelítést igényel. Nézzük, milyen lépések segíthetnek a sikeres bevezetésben!

1. Infrastruktúra felmérése

Az első lépés a jelenlegi IT infrastruktúra és a hozzáférési szabályok alapos felmérése. Azonosítani kell azokat a területeket, ahol a modell javítaná a biztonságot.

2. Identitás- és hozzáférés-kezelés

Meg kell erősíteni a felhasználók és eszközök hitelesítési folyamatait. Ez magában foglalhatja a kétfaktoros hitelesítést és az egységes identitáskezelést.

3. Mikroszegmentáció

A hálózatot kisebb, izolált szegmensekre kell bontani, hogy minimalizáljuk a potenciális támadási felületet és megakadályozzuk a támadók mozgását a hálózaton belül.

4. Folyamatos felügyelet

A hálózati forgalom és a felhasználói tevékenységek folyamatos figyelése és elemzése kulcsfontosságú a gyanús tevékenységek gyors észleléséhez és kezeléséhez.

Panor Informatika Zrt.  (38).png

A zero trust előnyei

A zero trust modell bevezetése számos előnnyel jár!

  • Növeli a biztonságot: a megközelítés csökkenti a kockázatot azáltal, hogy minimalizálja a támadási felületet és megnehezíti a támadók számára a hálózaton belüli mozgást.
  • Javítja az átláthatóságot: a folyamatos felügyelet és elemzés révén jobban áttekinthetővé válnak a hálózati tevékenységek és a felhasználói viselkedés.
  • Rugalmasságot biztosít: a modell rugalmasan alkalmazható különböző IT környezetekben, beleértve a felhőalapú és hibrid infrastruktúrákat is.

A PANOR csapatára a zero trust bevezetésében is számíthat!

A PANOR Informatika Zrt. szakértő csapata elkötelezett amellett, hogy ügyfeleit a legkorszerűbb IT biztonsági megoldásokkal lássa el. Tapasztalt tanácsadóink segítenek az innovatív modell bevezetésében, az infrastruktúra felmérésétől kezdve a mikroszegmentáció megvalósításáig és a folyamatos felügyelet kialakításáig. Tudjuk, hogy minden vállalat egyedi, ezért testreszabott megoldásokat kínálunk, amelyek megfelelnek az adott üzleti igényeknek és környezetnek.

A kibertér folyamatosan változó kihívásaihoz alkalmazkodva a zero trust egy erős és rugalmas válasz a modern IT biztonsági fenyegetésekre. Az IT biztonság soha nem volt ennyire kritikus jelentőségű, így a PANOR Informatika Zrt. készen áll, hogy segítsen vállalatának megvédeni adatait és rendszereit ebben a dinamikus környezetben. 

Vegye fel velünk a kapcsolatot, és tudjon meg többet arról, milyen védelmi technikákkal tudhatja magát és vállalatát biztonságban!

LinkedIn
Érdeklődés * 
Név * 
Email * 
Telefon  
Üzenet  

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: 

Görgess